Mazanec, vánočka
700g pol. mouky
300g hl. mouky
250g mouč. cukru
170g másla+l PL sádla napůl rozp.
1/2l mléka vlažného
4žloutky
40g droždí
rozinky, špetka soli
Dát do hnětače na 10-15min, dokud těsto nelepí. Nechat asi 40 minut kynout. Potom z toho udělat 4-5 bochánků, položit na plech s peč. papírem a ještě nechat asi 30min. kynout. Pak potřít rozšlehaným vejcem, příp. posypat nasekanými mandlemi a péct.
Vánočka- těsto se rozdělí na 9 stejných kousků, které vyválíme na dlouhé válečky. Prvně upleteme cop ze 4 válečků - 2 krajní dáme doprostřed a překřížit, pak copánek ze 3 válečků těsta - položíme na 1. cop, který jsme si lehce potřeli rozšlehaným vejcem, a stejně položíme poslední cop ze dvou válečků. Celou vánočku potřeme vejcem, od shora zapíchneme 4 kousky špejle, aby se vánočka při pečení nesvalila. Necháme ještě 30 minut kynout a potom pečeme.